S obzirom na veću energetsku potrošnju fizički aktivne osobe imaju i povećane nutritivne zahteve.pored drugih važnih faktora za bavljenje sportom,kao što su dobro zdravstveno stanje i fizička predispozicija,adekvatna ishrana predstavlja fundamentalnu komponentu.Ishrana sportista mora da bude dobro isplanirana i individualno prilagođena na osnovu telesnih karakteristika,tendencije ka dobijanju u težini ili mršavljenju,učestalosti,dužini i intenzitetu treninga.Optimalno dizajniran program ishrane,sa realnim i dostižnim ciljevima,koji se nadovezuju na dobro isplanirane treninge,predstavlja osnov za uspešno bavljenje sportom.

Optimalan unos energije kod sportista predstavlja imperativ iz više razloga.Važno je pre svega podmiriti potrebe organizma za makro- i mikronutrijentima,neophodne za normalno funkcionisanje i očuvanje dobrog zdravlja.

Unos energije utiče na izgradnju mišićne mase i nivoa masti,koji su od izuzetnog značaja za postizanje nivoa fizičke spremnosti,kao i na funkciju hormonskog i imunog sistema.održavanje energije i dobar balans tečnosti imaju važnu ulogu tokom sportskih aktivnosti i predstavljaju osnovu za specijalne nutricionističke programe.

Neki sportisti imaju telesnu konstituciju predodređenu za sport kojim se bave,pa lako postižu i održavaju idealnu telesnu formu.Drugi moraju da vrše korekciju u vidu smanjenja ili povećanja telesne mase ili promene odnosa mišićnog i masnog tkiva,a to postižu prilagođavanjem ishrane usmerenim treninzima.

HRANLJIVE MATERIJE BOGATE ENERGIJOM

Energiju potrebnu za ćelijske funkcije tokom mirovanja I mišićnog napora telo dobija iz ugljenih-hidrata,masti I protein.

1. UGLJENI HIDRATI

Potrebe sportista za ugljenim hidratima zasnivaju se na nekoliko faktora.Sportisti moraju da unesu dovoljno ugljenih hidrata da bi obezbedili dovoljno energije i zadovoljili većinu potreba za kalorijama,kako bi rezerve glikogena učinili optimalnim,omogućili oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti,obezbedili brzo i lako dostupan izvor energije između obroka I održali optimalan nivo glukoze u krvi.

Glukoza predstavlja glavni izvor energije za mišićnu aktivnost.Sa povećanjem intenziteta vežbanja javljaju se sve veće potrebe za glukozom kao energetskim gorivom.Unos ugljenih hidrata naroćito postaje značajan pri intenzivnim treninzima jer se energetski metabolizam tada maksimalno oslanja na njih kao na izvor energije za mišiće.

2. MASTI

Iako su se u novijoj literaturi pojavljivale teze koje govore u prilog unosu velikih količina masti ( unos 30% ili više od ukupnih kalorija) ,treba naglasiti das u masti visokokoncentrovani izvor energije koji ne dovodi do poboljšanja sportskih rezultata kada se unose u velikim količinama. Ne postoje relevantne naučne informacije koje ukazuju na to da je unos masti iznad 25% od ukupnih kalorija generalno koristan za sportiste.

3. PROTEINI

Ugljeni hidrati i masne kiseline su prioritetno gorivo koje služi kao izvor energije tokom vežbanja.Sa produženim vežbanjem se smanjuju rezerve mišićnog glikogena,a počinju da se koriste proteini.Aminokiseline koje su osnovne strukturne jedinice proteinskih molekula se konvertuju u jetri preko procesa glukoneogeneze i dovode do oksidativnih procesa.

Mnogi sportisti imaju stav da su proteini najvažniji za postizanje dobrih rezultata u sportu.U sportovima snage sve više se koristi neka vrsta proteinske suplementacije.Suficitarnim unosom proteina smanjuje se mogućnost za adekvatan unos drugih hranljivih materija.

Pravilo sportske ishrane jeste da ugljeni hidrati imaju efekat štednje proteina.

4. MIKRONUTRIJENTI

Vitamini i minerali ( mikronutrijenti ) su esencijalne hranljive materije koje učestvuju u brojnim fiziološkim funkcijama,ali i u sintezi i reparaciji mišićnog tkiva tokom oporavka od vežbanja i povreda.

5. HIDRATACIJA

Dobra hidriranost omogućava održavanje ravnoteže intraćelijskih i ekstraćelijskih tečnosti u organizmu i čini osnov za nesmetano obavljanje fizičkih aktivnosti.Uprkos tome,većina sportista je nekad doživela određeni stepen dehidratacije.Imajući u vidu da se za vreme intenzivnog vežbanja oslobađa ogromna količina znoja,sportisti su prinuđeni da nadoknađuju tečnost kako bi održali optimalno stanje vode u organizmu.

U koliko ste sportista i potreban vam je plan ishrane na pravom ste mestu.
Naručite plan ishrane sastavljen prema Vašim nutritivnim potrebama,kako bi dostigli željene sportske rezultate.
Hvala Vam na ukazanom poverenju!
Dr. Srećko Čupić